söndag 9 mars 2008

Litterära gräl och andra gräl

Sedan 1700-talet har vi grälat på samma sätt i den litterära världen. Dessutom har våra litterära bråk stora likheter med bråken i de verkliga livet. Klandret tycks vara den gemensamma nämnaren.

Detta visar en avhandling vid Uppsala Universitet, Marie Sörlin, filosofie doktor i nordiska språk.

Anne-Marie Körling,
som funderar över olika teman att undersöka då vi läser.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe. Vilken kreativt val av avhandlingsämne! Gräl är intressanta. Det gäller precis som med skriftspråket att utveckla sitt register och arbeta oförtrutet med mottagaranalysen. Lite lustigt hur olika man grälar med olika personer - och också hur olika olika personer grälar, fast det kanske var samma sak jag sa där. Hm. Vem beskriver grälets främsta stilgrepp? Grälets satsmelodiska variation? Grälets konstruktion av sociala kön - nej,nej inte genusperspektivet! Det tar vi imorgon... :-)

bokmalen sa...

Vinn en bok!

Genom att svara på några frågor om bla senast lästa bok så har man möjlighet att vinna en bok som heter "15 gånger Asien" som är en reseskildring. Jag har själv läst boken och rekommenderar den.

15 resenärer ger sin bild av en liten del av Asien. Det handlar om starka upplevelser, möten med människor och främmande kulturer, och tankar som uppstår i samband med dessa. Det handlar också om äventyr, naturupplevelser, och meditation. Länder som är representerade i boken "15 gånger Asien" är Indien, Singapore, Laos, Vietnam, Thailand, Kambodja, Malaysia, Indonesien, Kina och Bangladesh. Länk till utlottning av boken: http://www.boktipset.nu/senastenytt.html

Anonym sa...

Jo-Svante ta det. Jag är SÅÅÅÅ nyfiken på grälets form och innehåll knutet till person och från person till person... Grrrrrrrrr! Anne-Marie