måndag 3 mars 2008

Tidsfördriv på sundanesiska - eller twi (eller möjligen Elmer Fudd)

Om man vill roa sig själv (eller varför inte kollegerna) en grå måndagmorgon (eller varför inte en vårsolig tisdag eftermiddag) har jag ett lika oskyldigt som verksamt tips. Särskilt torde det amusera de mer språkintresserade i den inre pedagogiska kretsen. Och stimulera till komparativa iakttagelser.

Gör så här:

1. Passa på när kollegan lämnar arbetsrummet och datorn för att hämta kaffe/ha lektion/lämna in sin tipskupong/ta bort äggfläckar från slipsen.
2. Öppna Google på kollegans dator (vi utgår här från att inga lösenord ställer till det; annars kan du ju titta på den lilla gula lappen under tangentbordet där lösenordet är prydligt uppskrivet.)
3. Klicka på Inställningar.
4. Välj ett riktigt roligt språk under Gränssnittsspråk. Personliga favoriter är sundanesiska, tonga och twi. Språken (?) "hacker" och "Elmer Fudd" har jag däremot inte vågat testa än.
5. Klicka listigt på Spara inställningar.
6. Gå tillbaka till din plats, helst på hörhåll.
7. När kollegen är tillbaka kan du efter en stund förstrött viska "Lisi ke fili mei ai". Det är en fras som är bra att kunna om man exempelvis vill byta tillbaka från tonga (eller om det nu var sundanesiska) till svenska.


Svante Skoglund som ännu inte blivit klar med sitt seriösa inlägg om det utvidgade textbegreppet


Här nedan är Elmer Fudd, förresten (till höger i bild). Fråga mig inte varför han finns med bland Googles språkalternativ.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Faktiskt enormt roligt i all sin enkelhet!

Ett annat roligt bus för att glädja särskilt teknikindifferenta fyrtiotalistkollegor är naturligtvis att ändra i words rättstavningsfunktioner. Som på min förra skola där vi bättrade på stavningsfunktionerna på de gemensamma datorerna. Adjunkt Lennart E (själv beryktad skämtare) signerar olika skrivelser med sitt namn och datorn ändrar automatiskt och omärkligt hans underskrift till Lelle Dårfink!

Anonym sa...

Hehe! Lelle Dårfink! Det är sånt som förgyller vardagen. Fler tips på lärarbus, någon?

Anonym sa...

En typisk replik från Elmer Fudd kanske är ett exempel på hur Google då skulle fungera: "Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits."

Anonym sa...

Aha. Då skulle, analogt, svenska Google kunna ha Ture Sventon som språkalternativ? Kojigt.

Anonym sa...

Gud så kul! Ska definitivt provas på noga utvald kollega.

Anonym sa...

Underbart!
Flera sådana här skrattgenererande inlägg.Tack!
Från fnitterfniss till asgarv