tisdag 11 mars 2008

Att välja sina ord


Bevisligen kan man välja sina ord med omsorg. Jag samlar mänskliga avtryck. Gärna där ansvaret om läsaren är stort.

Anne-Marie Körling,
som alltid spanar efter små detaljer.

4 kommentarer:

Lancefestivalen sa...

Det var fint att lappskrivaren även vända sig till mördare, även om sådana inte är kända för att bryta sig in i förråd och liknande... :)

Anonym sa...

Det är roligt med skyltar. Själv fastnade jag för ordet "butiksbitad" nyligen. Det handlade om ost.

Anonym sa...

Roligt är också att olika språk har så olika uppfattningar om artighetsnivå. Svenskar (bra exempel!) är väl oftast nästan tjatigt artiga, medan motsatt förhållande råder i vårt östra grannland Finland, där det är helt ok att i de flesta sammanhang vara väldigt plump och oinsmickrande i vardagskonversationen. En tysk bekant jag hade brukade gråta en skvätt varje gång hon pratat eller umgåtts med sina finska väninnor för att de var så direkta och råa. Tysk bekant:"Ja hej hej, det är NN, hur mår du?" Finsk väninna: "Vad vill du?"

Unknown sa...

Apropå att välja sina ord...Jag vill tipsa om en sajt som jag och min bror har skapat, som jag tänker mig kan användas som skrivövning i svenskundervisningen. Vi vill med vår sajt inspirera till skrivande och hoppas få läsa många roliga, medryckande eller tänkvärda hitorier framöver. Det handlar om att skriva en läsvärd berättelse med maximalt 55 ord..

www.55ord.se - har du fantasi så det räcker?

Kom in och skriv du också!

Med vänliga hälsningar / Martin Öjes