måndag 3 december 2007

Läsande förebild


Den är nästintill magisk. Den koncentrerade läsning som skapas då samtliga i klassrummet läser. Det händer något varje gång jag slår mig ned bland mina läsande elever och läser min bok. Jag deltar med min läsning. Vi delar ett läsande rum. Jag tror på läsande lärande förebilder. Jag tror på läraren. Jag tror på eleven. Jag tror på boken. Jag tror på det vi gör tillsammans. Läser.

Anne-Marie Körling

5 kommentarer:

Anonym sa...

Att vara en läsande förebild och dessutom prata om böcker, referera till böcker man läst, nämna olika författare och trender inom litteraturen tror jag är ovärderligt.

Problemet är väl att det är så många som tappar kontakten med bokutgivningen, och helt enkelt inte hänger med att läsa säsongens stora romaner - de där som det pratas om (i år t ex Susanna Alakoski, Åsa Lindeborg, Daniel Sjölin, Sissela Lindblom eller Maria Sveland) och som kanske kan vara lämpliga att köpa in till skolan.

Jag skäms över att jag inte läser mer. Kanske är detta en del av problemet?

Anonym sa...

Martin, jag tror att man kan vara ett utmärkt läsande förebild utan att ha koll på den allra senaste utgivningen. I Cambridge, för några år sedan, lär all litteratur efter 1300-talsförfattaren Chaucer ha kallats Modern literature. Med det perspektivet kan man väl säga att Hjalmar Söderberg till exempel är samtida. Nästan nyutgiven. Det känns bra.

Anonym sa...

LisaBeth funderar, är inte du den bästa förebilden Martin?

Martin sa...

LisaBeth - som lärare har man höga ambitioner, men du är ju faktiskt en av dem som vet hur det blir i verkligheten :^)

Jo bara man ständigt läser, Svante. Jag tror det är viktigt att ha koll - både framåt och bakåt, men kan faktiskt bli hjärtligt irriterad på stofiler (framförallt en jag tänker på - gick i pension innan jag började) som menade att inget intressant kommit efter Fröding (av alla författare).

Anonym sa...

Haha. Min gymnasielärare tyckte att förfallet började efter Atterbom. Jag tror det viktigaste är att man förmedlar att läsning kan vara spännande, sexigt, berusande, coolt, omtumlande, manligt (för killarna)- och att man kan vara en hyfsat vettig människa ÄVEN OM man gärna fördjupar sig en bok då och då. Den där "har du läst den senaste av Kerstin Ekman"-hetsen ger jag ärlig talat inte mycket för. Handlar ju mest om att skramla på torget med sina socialt kapital-slantar.