fredag 11 januari 2008

Alla vägar bär till Svenskläraren - google analytics i praktiken

Allt sedan jag registrerade bloggen på google analytics i mitten av december har jag roat mig med att se vilka sökningar som lett till besök hos oss. Vissa är det ganska låga odds på, som utbildning, genrepedagogik eller jan björklund.

Men det finns en del oväntade. Att jag är gymnasielärare hamnar hos oss är kanske inte så konstigt, men varför skulle någon söka på denna fras? Vad för slags info vill han eller hon ha fram? Eller är det ett rop på hjälp?

Google skall ju vara en ganska exakt sökmotor, men efter att ha gått igenom listan (236 olika söksträngar den sista månaden) börjar jag undra. Tittar vi bara på dessa sökningar kan man kanske få en missvisande uppfattning om innehållet på vår sida. Frågan är vad i Svenskläraren kommenterar som svarar mot sökningar som american exspress poänger. Och vad som får någon som söker efter sådana att tänka "Ja, kolla, här finns en blogg som heter Svenskläraren kommenterar. Dom skriver nog om Amex bonusar".

En stor grupp som kikar in hos oss är uppenbarligen elever som använder datorer på ett kreativt och explorativt sätt. Här kan vi förstå att vår bloggtitel känns lockande. Vad kan vara bättre att lämna in än något som är skrivet av en äkta svensklärare (och om vi får säga det själva – Sveriges ledande)? Exempel på denna typ av sökningar är:
skriver uppsats av bröderna lejonhjärta
disposition flugornas herre
en herrgårdssägen budskap
kejsaren av portugallien symbolik
litterär jämförelse mellan riddarroman och shakespeare
pojken som kallades det s personlighet
Men som sagt: en stor del av dessa sökningar förstår vi inte alls. Varken hur det kommer sig att vi kommer med på listan – eller hur det kan komma sig att någon tror att något om det sökta kan finnas på denna er favvosvensklärarblogg. Eller som sagt: vad vill folk ha fram överhuvudtaget? Här nedan kommer en lista över sådana sökningar.
outbildade kirurger andra länder (bara tanken på outbildade kirurger är oroväckande)

är det svårt att få alla mvg (ja det är det)

mycket på danska (det är det. Men vår blogg heter Svenskläraren kommenterar)

pippi anarkist (ja, det får man säga)

vilken affär gör kurt olsson reklam för? (Rätt svar Elon Rabattfynd. Bara detta namn är ju material för separat språkspaning)

röd lackkjol (spännande. Men vi är inte en modeblogg för swingers)

svenska skolan bai bang (har det funnits en svensk skola i Bai Bang? Har vi skrivit om Bai Bang?)

svensk raskunskap (suspekt. Ariska svensklärare kommenterar?)

drutten o jenna (vid närmare eftertanke – är inte detta en ganska kinky sökning?)

noveller förbjudna tankar (nästan lite rörande. Du får exaktare träffar på noveller porr)

lolyta teenager nue (på vilket språk är detta skrivet? Nue är uppenbarligen franska för naken, men Lolyta? Och hur kommer Svenskläraren kommenterar in i bilden?)

föräldrarna nakna i sängen (mest kinky hittills. Hur i allsindar kan någon tro att denna typ av material kan finnas hos oss? Ger vi er fel intryck?)
Men sist men inte minst – vår favoritgoogling hittills; det oerhört lakoniska
mallarmé hej

Martin Sandberg är gymnasielärare och har svårt att släppa Drutten och Jenna.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

14 kommentarer:

Skolfröken sa...

Ja, men ni slår inte min favorit: penisförlängning. Och så hamnade han på Skolbloggen- stackarn!

Joakim sa...

Varför undra vad i bloggen som svarar mot en viss sökning - varför inte titta efter själv? Det tar ju inte många sekunder. American Express nämns t.ex. i en kommentar till Vi lever fortfarande på nittiotalet, och Bai Bang i en kommentar till Retro - ett ord med oklar betydelse. Skulle inte alls förvåna mig om sökarna visste exakt vad de var ute efter, och vilket sätt vore bättre att hitta till en specifik sida än att söka på en någorlunda ovanlig ordkombination som man vet finns där?

Men jag medger - en del av sökningarna är mycket märkliga. Det är roligt att leka med Google Analytics.

Martin sa...

Skolfröken: ha ha, sicken blås! Men allvarligt - har du koll på om det är många som kommer in via liknande sökord? Just En skolfrökens bekännelser kan ju eventuellt låta som något viktorianskt som finns begravt längst ner i det låsta magasinet!? :^)

Joakim: nu kommer jag ju ihåg! Och angående sökningarna kan du ju absolut ha rätt - bai bang är ju t ex en ganska specifik sökfras! Men "föräldrarna nakna i sängen"?? :^) Google analytics är helt genialt! Jag ska försöka jobba på att ställa in målformuleringarna bara.

Svensklärarföreningen sa...

MEN UNDERBART - oUTBILDADE KIRURGER... den är obetalbar... vilket sjukhus får man fråga... så att man vet... Anne-Marie som har skrattat så himla gott. Anne-Marie

Svensklärarföreningen sa...

Tillbaka igen... bara för att skratta. Jag tror vi är mångfaciterade (gulp stavningen)vilket gör att det svenska språket syns överallt. Fniss. Skratt och tack. Underbart inlägg. FUllkomligt underbart, skriver Anne-Marie som också är läsare av den här sidan. Anne-Marie

Erik sa...

Hörde genom ryktesvägen att mitt namn dykt upp bland dessa sökresultat. Jag undrar vad som skulle få folk att undra om jag har utländsk bakgrund...

//. Erik

Meta sa...

Men vad är det med Drutten och Jena som fascinerar - vad i all världen kan det vara du associerar till?! Nu börjar man ju undra... ;)
Här har du mer om dem:
http://wwwc.aftonbladet.se/puls/0003/10/drutt.html

Hypergraphia sa...

Verkligen lite dada poesi. "noveller förbjudna tankar" är verkligen enastående! Vilken självcensur. Tack också för det enastående inlägget om språkpoliser. Du har ett väldigt skarpt öga. Och rättstavningsaktivisterna är så småsinta och gemena. Man måste läsa med lupp om man ska kunna blunda för hela innehållet och fastna för en försvinnande liten imperfektion.
Hatten av Martin. Du har fått mig på fötter idag! Tack.

Martin sa...

Tur att personen sökte efter outbildade kirurger i andra länder, Anne-Marie.

Erik - jag har grunnat. En möjlighet kan vara i linje vad joakim sa - att möjligtvis det var jag som gjorde sökningen för att se hur google reagerade på ord i rubrik och ord utanför rubrik. Annars - "Erik Nilsson utländsk härkomst" är en spännande sökning (nu tror alla att jag ligger alla de andra också. Det gör jag inte!)

Janis, jag försöker naturligtvis vara rolig, och associerade till Neil Strauss "Att älska som en porrstjärna" om porrmodellen Jenna Jameson (som jag läste i somras. En besvikelse). Skönt att alla inte har fantasi som drar iväg! :^) (annars måste jag naturligtvis rekommendera Strauss omtalade spelet, som är en alldeles briljant roman).

Annars - Drutten och Jena, eller Чебурашка и Крокодил Гена som min kära hustru brukar säga, är fantastiska. Svärfar i Kaunas hittade en sovjetisk Drutten och Jena-tapet från sjuttiotalet som vi nu har som fondvägg i Marius rum. Snyggt.

J, jag blir jätteglad av att höra att du gillar det vi skriver här. Ni som inte varit inne på Hypergraphia - bege er dit genast!

Anonym sa...

Varför är Drutten och Jenna kinky? Ser inte sambandet där.

Martin sa...

Ha ha, nä vad som är kinky eller inte är som bekant individuellt! :^) (om det är så att du är så oskyldig som jag hoppas - i så fall se:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Drutten_och_Krokodilen

och

http://en.wikipedia.org/wiki/Jenna_Jameson

för vidare diskussioner.

Anonym sa...

För långsökt för min del.

TeachGirl sa...

Mallarmé hej?! Bland de mest mysko sökninga jag sett faktiskt. Kul att göra sådana här sammanställningar annars.

Svante S sa...

Missade den här texten när du skrev den, Martin. Ohyggligt roligt. "Mallarmé hej" tycker jag att föreningen ska namnskydda. Låter lite som "Hej matematik" men mer förfinat. Pedagogisk och elegans. Där har vi "Svenskläraren kommenterar" i ett litet nutshell.