måndag 7 januari 2008

Fara och läsa eller fara med läsning!









Fara läsning!

En gång i tiden fanns det en skylt på svenska tåg. Skylten varnade för läsning på tåg. Tåget skakade och ögonen kunde skaka över texten. Detta varnades det för. Man kunde således få skakögon.
Då jag var barn fick man inte "hänga över böckerna". Nej man skulle vara ute. Det var således ute att läsa inne.
Idag är vi varken inne och läser eller ute och leker. Det är en skakande utveckling.

Anne-Marie Körling
som rusar in i klassrummet med någon bok jag tänker läsa högt för mina elever. Jag tänker välja en bok som är inne, med en text som skakar om.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Precis så var det!

Jag fick som liten alltid höra saker i stil med: "Du förstör dina ögon" eller "gör lite nytta istället". Och jag fick inte läsa vid matbordet. Alltså läste jag på cornflakespaket och liknande istället.

Men jag var envis nog att fortsätta. Läste i smyg så mycket jag kom åt. Läser fortfarande, men nu bryr jag mig inte om att göra det i smyg. Men visst har det hänt även som vuxen, att man fått en och annan gliring. Tror det var nån som ville att jag skulle passa upp på honom istället...

Svensklärarföreningen sa...

Japp, så kan det vara. Det kan upplevas farligt för andra när läsaren försvinner in i en bok... man delar inte världar, så vida man inte bestämmer sig för att läsa i samma bok... eller varför inte läsa högt för varandra... en äktenskaplig sak. Anne-Marie

Cecilia sa...

Vilken bok som skakar om blev det Anne-Marie?

Anonym sa...

Fredde här. Min välutbildade bror säger att han inte kommer att uppmuntra sina barn till läsning. Då blir de bara fattiga akademiker. Han vill att de ska bli rika rörmokare eller snickare.

Martin sa...

Man får göra som de gör med beta och gamma-barnen i Huxleys "Du sköna nya värld", ge de små elchocker samtidigt som man läser sagor för dem - så de inte med läsning öder tiden bort. :^)

Skämt åsido - lärarlöner är en källa till irritation!

Svensklärarföreningen sa...

Martin - det är stötande... bättre att stötta... läsa BU och BÄ med inlevlse... Jag bara skrattar ... Vad jag läser högt för mina elever. Allt mellan himmel och jord. Korta saker, alltid något nytt... och som helheltsbok läser jag Jules Verne EN VÄRLDSOMSEGLING UNDER HAVET - det är en skakande framtidsskildring - fast i dåtid... perspektivförskjutning. Och det gillar jag. Allt gott. Bästa Ni, Anne-Marie