måndag 25 februari 2008

Den demokratiska bokreakatalogen

Dagens bokreakataloger är inte vad de varit förut. Skönlitteraturen är satt på undantag, de romaner vi ser inbundna har vi ju redan köpt – eller ratat i pockethyllorna. Klassiska bokreatraditioner som kassar med förhandsbeställningar och nattöppna boklådor är också på väg bort, och mest köper vi numera fackböcker.

Jag tittar på sidorna med romaner i Akademibokhandelns katalog. Förpassade till sidan 40. Alla böcker försedda med en liten prudentlig innehållspuff. Undrar bara vem som läser dessa små beskrivningar, och undrar vad de fyller för syfte? Om man inte bara hastar förbi dem öppnar sig märkliga små texter.

Vissa blir som små noveller i sig själva: "Trots omgivningens varningar beslutar Katja Löfdahl att avdela en större summa pengar till ett barnhem" (Kajsa Ingmarsson, Den ryske vännen). "Gallerichef Malory Prices liv förändras drastiskt då hon blir inbjuden till det magnifika huset på höjden strax utanför staden" (Nora Roberts, Nyckeln till ljuset). Andra skulle lätt platsa i Langes 80 romaner för dig som har bråttom: "Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap. Ständigt ser han den motbjudande pastor Gregorius".

Ibland blir det så vagt och intetsägande att beskrivningen kan passa nästan alla romaner av samma typ: "Passionerat ödesdrama med verklighetsbakgrund" (Jungfruns älskare, Phillippa Gregory). Nähä? "Slumpartade möten får oanade konsekvenser och allt kan hända i de till synes mest vardagliga människornas liv", sägs det om Austers Dårskaper i Brooklyn (och kan väl sägas om all magisk realism från 1967 och framåt). Vem hittar på dessa beskrivningar?

Och vem vill egentligen läsa Gösta Berling efter att ha läst beskrivningen "Den mustiga skrönan från författarinnans älskade Värmland". Mustig skröna? Jag osäkrar min revolver.

Den andra funderingen jag får är hur man hittar rätt roman när hela upplägget är så demokratiskt. För att finna det jag söker måste jag på förhand veta ganska mycket om litteratur, eftersom katalogen inte gör någon skillnad på finlitteratur och fuldito. Du letar efter något spännande och lättsamt, men står tillslut utanför bokaffären med en blytung debattroman av blivande nobelpristagare. Eller letar efter en gripande kärleksroman, men upptäcker väl sent att du köpt skräp producerat på författarfabrik. Katalogen ger inte mycket till vägledning. Vad ska jag välja? "En berättelse om att bli övergiven, om att våga möta nya utmaningar och se det positiva i livets nyckfulla vändningar" (Dejtingleken, Danielle Steel), eller "Teena Maguire borde aldrig tagit den där genvägen hem efter 4 juli-festen. Inte efter midnatt. Inte genom parken" (Joyce Carol Oates, Våld).

Det hela påminner givetvis om smakbeskrivningarna i Systembolagets katalog. Smaken på Mezzacorona Teroldego Rotaliano (52 kr) beskrivs som "ungdomlig, frisk och fruktig smak med inslag av körsbär, blåbär, lakrits och gräs", medan Domaine de Courteillac (102 kr) beskrivs som "ungdomligt fruktig smak med liten jordton, inslag av fat, blåbär, svarta vinbär och örter". Vilket vin är godast? Tja, här har vi ju i alla fall priset som en liten fingervisning. Så inte i reakatalogen där både Denise Rudberg och Thomas Mann går lösa på 79 kronor.

Det finns givetvis något mycket fint att Clare Naylors Stjärnfabriken ("En nästan sann skildring av det galna livet i Hollywood.") står jämte Buddenbrooks, Björn Ranelid granne med Orhan Pamuk. Men jag är ändå lite tveksam.

För er som alltså vill ha lite vägledning, gå till DN:s favoritlista,
SvD, Aftonbladet eller GP.

Martin Sandberg har detta år förhandsbeställt barnböcker för typ 800 kronor på Bokus och Adlibris. Det blir fler godnattsagor denna vår, Marius.

Andra bloggar om: , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Jag håller med dig. Det krävs otroligt mycket kunskap för att ögna igenom en reakatalog. Dessa små texter är bara ordutfyllnad. Rea på orden och innehållsbeskrivning. Synd. Det finns mycket att säga om baksidestexter och det kortfattade. Ska ut och bokspana idag. Allt gott Anne-Marie

Anonym sa...

Slås också att hur långt bak i katalogerna skönlitteraturen hamnar. Vilket naturligtvis har att göra vad som säljs, antar jag; skönlitteratur kan vi ändå köpa billigt i pocket eller på Konsum. Jag vet för övrigt inte om det är ett sundhetstecken - att skönlitteratur finns lite varstans numera - eller om det snarare är riktigare att konstatera att ett antal författare (som redan säljer mycket) numera finns tillgängliga på ännu fler ställen (på mitt lilla Konsum hade Guillou ett tag en egen hylla som tornade mot taket intill godisdisken precis vid kassorna). Innehållsreferaten ja, det är ju rätt ... urvattnade. Hur skulle kunna tänka sig en annan och tydligare uppdelning av skönlitteraturen i katalogerna? Blir det inte lite svårt, å andra sidan, att skapa underrubriker kring sådant som kvalitet? Adlibris, blir det i år också för mig. Och ja, förmodligen mest barnböcker.

Lancefestivalen sa...

Jag stör mig på att "fackböckerna" sällan är fackböcker värda namnet, utan för det mesta glansiga saker i fyrfärgstryck som liksom glider fram över det valda ämnet som en curlingsten - medan de "riktiga" fackböckerna (som dessutom oftast är äckligt dyra) sällan får vara med på rean...

Anonym sa...

Värsta kortis i årets katalog är nog "Fyra personer som inte har någonting gemensamt från början och som aldrig borde ha träffats". Bortsett från den lite egendomliga syntaxen (det står alltså inget mer) är formuleringem ett veritabelt övergrepp på en bra bok, franska Anna Gavaldas "Tillsammans är man mindre ensam". Särskilt lockande är ju inte heller "Fyra år har gått sedan Laura hamnade i koma. Hennes man Philip besöker henne varje dag och hoppas att hon ska vakna."

Anonym sa...

Anne-Marie: Ja, baksidestexter är verkligen ett kapitel för sig. Min favorit är när kända författare gör reklam för sina kompisars böcker (eller helt enkelt får betalt för att skriva en rad). Känns svårare att tänka sig på klassiker. Sitter med Förvandlingen framför mig: går det tänka sig små baksidestexter som "Spännande från första sidan till sista - ett oerhört framtidslöfte. James Joyce".

Calle: Just att pocketutgivningen blivit så stor är väl skönt! Man behöver inte köpa fult formgivna tegelstenar för dyra pengar. Fram för ännu snabbare pocketutgivning! Jag tror att det är jättesvårt att kategorisera efter kvalitet så klart - som alltid, vem är det som avgör? Kriterier??

Svante: Ha ha, den andra boken du tar upp verkar ju oerhört rafflande!!! Jag och kollegan gapskrattar! Angående Gavalda, man undrar ju hur fortsättningen på meningen är. Har du några förslag, Svante?

Janne: Instämmer. Och ofta ligger ju t ex huvuddelen av Atlantis böcker utanför reakatalogen. Och också här har man ju blandning högt och lågt - särskilt märkbart under avdelningen psykologi.

Anonym sa...

Reafackbok som rekommenderas: "Sår" av Carl-Johan Malmberg.

Jennylusss sa...

Jag håller verkligen med och förfäras även jag av utvecklingen av utbudet i bokhandlar idag. Själv extraknäcker jag som biträde i en bokhandel och ser för varje år hur deckarhyllan utökar sitt sortiment med ännu fler intentsägande berättelser, allihopa stöpta i samma form. En gång var det en medelålders man som hade fått Süskinds "Parfymen" rekommenderad och ville köpa den i pocket. Men när jag visade fram honom till skönlitteraturen blev har nästintill skräckslagen: "VA! Är det en roman!" En sådan hade han nog aldrig läst förut.

Det enda intressanta på årets bokrea tycker jag ändå är Khaled Hossinis "Flyga drake" som förtjänar all uppmärksamhet den kan få. En inspirerande historia, vackert språk och en fantastisk inblick i den afganistanska befolkningens kultur och vardagsliv.
/MVH Jenny

Anonym sa...

Jag orkar inte med rean. För första gången i mitt liv går jag ut ur en bokhandel utan att läsa av den. Känns obehagligt hemskt, ska komma tillbaka då rean är över. Anne-Marie

Anonym sa...

Man tackar! Ha så kul med flickr toys! Som ni kanske sett har jag också länkat till er.

Ni skriver många tänkvärda inlägg, hoppas att många läser med lika stort intrese som jag.

Mvh,
Sandra Wissting, Nacka