fredag 22 februari 2008

Lotta-elegierna. Merri Viks ungdomsböcker blir högstämd poesi.

Haha! Påminner om hustruns och mitt allra fånigaste påhitt: att placera in mer eller mindre autentiska Lottaboks-titlar i samtalet. Som: "Du klarar skivan, Martin!", "Mitt i prick, Martin!" och "Rena snurren, Martin!". Lätt vanebildande och fullständigt obegripligt för de oinvigda.

Svante kommenterar mitt inlägg om Klass 9A. Inspirerad av honom och hans hustru letade jag upp författarinnan Merri Viks bibliografi. Hon hette egentligen Ester Ringnér-Lundgren (1907-1993) och gav mellan åren 1951 och 1991 ut 135 barn- och ungdomsböcker på B. Wahlströms. Förutom de Lotta-böcker Svante alluderar på märks titlar som Kvirre och Hoppsan i Vilda Västern, och Kaja och de nio elefanterna.

Jag instämmer med Svante och hans hustru; det finns något inspirerande med titlarna på Lottaböckerna. Och eftersom poesi känns rätt just nu, Borås Tidnings debutantpris gick till Viktor Johansson, och Anders Olsson tar plats i akademin (se ockå här), har jag helt enkelt satt ihop alla 47 lottatitlar i kronologisk ordning (1958-1991) till en liten dikt, så här medan orkanvindar dramatiskt sveper in över ett plågat Göteborg där vi bor.

Versmåttet får nog därför bli elegin; grekisk klagodikt med sex fallande stavelser i första raden och fem fallande i andra. Bäva månde Gullan Bornemark.
Lotta-elegierna

Dét är Lótta, förstás! Ja, se Lótta! Lótta är sig lík.
Skárp dig, Lotta! Lótta slår tíll. Fára på táket,

Lótta! Vilken skíva, Lótta! Skriv úpp det, Lótta! Rena snúrren,
Lótta! Sé dig för, Lótta! Bra gíssat, Lótta!

Plátt fall, Lótta! Rena mórkret, Lótta! Héjda dej, Lótta!
Fúll fart, Lótta! Árma Lótta! Vílken

fúllträff, Lótta! Håll másken, Lótta! Lótta i tópp. Var
glád, Lotta! Vílken váls, Lotta! Féstligt, Lótta!

Vílken túr, Lotta! Álla tíders Lotta. Réna karuséllen,
Lótta! Ge áldrig úpp, Lotta! Mítt i príck,

Lótta! Lótta går till sjóss. Det spókar, Lótta! Lótta
gár till váders. Héja Lótta! Tóppen,

Lótta! Fýndigt, Lótta! Full rúlle, Lótta! Réna
církusen, Lótta! Rákt i plúrret, Lótta!

Én ros åt Lótta. Kára Lótta. Álltid Lótta.
Lýcka tíll, Lótta! Då kór vi då, Lótta!

Lásning för Lótta. Glad sómmar, Lótta! Vísst är det kónstigt,
Lótta. Det órdnar sig, Lótta! Hélt otróligt,

Lótta. Líselott, Lóttas dótter.

Martin Sandberg
gillar verkligen fåniga litterära experiment i Queneaus anda. Roligast så klart Hundra tusen miljarder dikter (Bakhåll 1991). DN:s sonettmaskin bygger på samma idé.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

kanel sa...

HÄLSNING FRÅN Lena Kjersén Edman som tror att alla svensklärare är lyckliga över Svenska Akademins nya ledamot efter lars Forsell.
Detta är inte en kommentar om Merri Vik, men om glädjen över att den sensible Anders Olsson blir ny akademiledamot.
För 22 år sedan (1986) klippte jag i DN ut "Dagbok" av Anders Olsson.
De små essäistiska styckena läser jag sedan dess när jag behöver dem.
I min plånbok ligger, väl tummad, denna:

"19 DECEMBER. Jag har upplevt en djup kris, men sörjt mig till hälften genom den. Det är som om jag haft föraningar om en stor förlust och förberett mig på den i mitt inre. Men samtidigt känner jag hur förlusten bara kan upphöra att sätta spår om den omfattar alla tidigare förluster i livet i en sorts inre omfamning utan hämningar. (Drömmen att leva förverkligad.) Och den omfamningen förutsätter ett "du", någon som lyssnar."

Anonym sa...

Svenskläraren lyssnar. Anne-Marie Körling

Anonym sa...

Fantastisk liten text, Lena. Och fantastiskt att du haft den i plånboken i tjugo år. Och "om den omfattar alla tidigare förluster i livet i en sorts inre omfamning utan hämningar". Gud vilken mening! Att skoja till det med Merri Vik känns genast än mer futilt! :^)

Hypergraphia sa...

Jag älskar besöken i ditt huvud Martin. Som att sätta ögat till ett språkligt kaleidoskop och häpna. Orden som luckras upp likt blött papper. Helt fantastiskt.

(Förresten, har du provat översättningspogram på nätet. Gör språklig pyttipanna att älska. David Nessle har en artikel. http://davidnessle.wordpress.com/2008/01/30/what-the-dickens/
Jag tror du skulle gilla det...)

Kanel - måste också tacka för det lilla essästycket. Väldigt vackert.

Anonym sa...

Hisnande. Anders Olsson och Merri Vik i samma blogginlägg! Misstänker att "Svenskläraren kommenterar" är ensam om den kopplingen. Men hur lobbar vi fram att Martin S får nästa svensklärarpris från akademien?

Anonym sa...

J: Tack för David Nessle-länken du skickade, det är hysteriskt roligt om översättarprogram som associerar fritt på de mest långsökta vis. Detta program finns här, och jag tror att vi har anledning att återkomma dit när vi har tråkigt (om det finns liknande som går att använda med mac.

Svante: du är för rar! Men vi här på svenskläraren är absolut för postmodernistiskt raserande av konstgjorda tramsiga skrankor mellan olika typer av litteratur!

Anonym sa...

Ojojoj . jag höll på att ramla av stolen inför alla dessa Lotta-titlar och nu väntar jag på tonsättningen!

Underbart - och tänk så många andra serier det finns att sätta tänderna i!

tack tusenfalt!

Anonym sa...

Tänk´att få vara ljuset i någons liv, se´hur kärleken tänds i hans ögon, då han ser mej!Kan en människa begära mer?Förlust av en kärlek, en människa´ett djur, gör att vi växer och utvecklas som människa!Ljuset finns kvar´och kan tändas av någon annan!Öppna ditt sinne´släpp in lite sol, ge´så får du! MVH Gladiatan