måndag 11 februari 2008

T9 - ordlista med smak för det surrealistiska

I dagens DN skriver Marcus Boldeman om den märkliga ordlistan T9 som underlättar sms-ande. T9 har klart rasistiska tendenser, och utan att tveka hjälper den till att skriva ord som arabfitta, negerhora, zigenarpack och tomtebög (!). Ord som apelsin och världsfred fixar den däremot inte, allt enligt Boldeman (tillägg 16/4 -08: de fula orden ska nu åtgärdas enligt DN. "Man får ha vilka ord man vill i sin telefon, men då får man lägga in dem själv", som Eric Collins, som basar över T9 menar)

Detta är väl kanske inte att förvånas över; komkurrenterna måste kanske försöka anpassa sig till de unga köparnas påstådda språkbruk. Och vi vet ju alla vad ungdomar skriver för något till varandra nuförtiden, visst?

Intressantare är däremot hur T9 klarar av att tillfredsställa de ungas behov av den klassiska poesin. Hur funkar det att skicka iväg höjdpunkter ur världslitteraturen till sina bildningstörstande vänner?

Dags alltså för ett litet test. Jag matade helt enkelt två av antologiernas paradnummer i min gamla Nokia 1100. Idén är självklart inte ny – översättaren och författaren Magnus Hedlund utförde ett liknande experiment med stavningskontrollen på tidiga wordversioner i mitten av nittiotalet.

Först ut Stagnelius "Till föruttnelsen", som i T9:s tolkning lyder:
Förut? härva, m älskade brud,
att bädda vårt ensliga lager
Förskjuten av världen, förskjuten av Gud
blott dig till förhoppning jag äger
Fort, royala var lämnar – på svartklädda basen
den qualcodd älskarn din boning skall nå
Fort, tillsed vår artercoh – med neilil? vapen
Skall henne berä
Intrycket blir än mer splittrat än Stagnelius original. Särskilt orden qualcodd och artercoh förbryllar.

Nästa dikt att deklameras av T9 är Södergrans "Dagen svalnar..." som lyder som följer:
Dagen stålmar mot kvällen
Frick vapnen ur min hand
Min hand har samma bjöd som vapen.
Väg min hand, väg min vita äro
Väg mina smala axlarp längtan
Det vore underligt att lämna,
En enda natt, en natt som denna
Ditt tunga huvud mot mitt bröst
Stålmar? T9 förefaller lite mer vapenfixerad än både Södergran och Stagnelius. Men metoden erbjuder nu som då ett utmärkt medel att pimpa dikter man inte gillar (missförstå mig inte – de två ovan är valda för att alla kan orginalen, inget annat). Och kanske kan t o m Göran Häggs föreslagna antologier bli lite roligare.

Martin Sandberg tycker att det talas alldeles för lite om Collège Pataphysique nuförtiden.

Ps. Apropå Häggs favoriter, som Karlfeldt: ibland blir det oerhört tydligt att det finns ett före och efter Freud i litteraturen. Eller är det här någon slags buskishumor, typ sånt som de satt och flabbade åt i Akademien? "Men se min kurbits, / dess resning och snits! / Allt högre den gror, / blir kunglig och stor, / en alla gurkornas gurka / från landet där solen bor".

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

Ditt jätteskojsiga inlägg påminner mig om en tid för länge sedan när jag hade något slags granskningansvar för Microsofts svenska språkverkyg. Minns att jag av min företrädare fick ärva en lista med riktigt snuskiga sammansättningar. Ord som stavningskontrollen inte fick föreslå.

Kan någon datorlingvist förklara varför T9 uppträder så kreativt? Att sammansättningar är svårhanterade med begränsad minneskapcitet fattar man. Men qualcodd?

Anonym sa...

Det är skumt. Men vi blir förstås mycket nyfikna på den där listan, Svante.

Får mig att tänka på när vi spelade alfapetvarianten analfapet på 90-talet där alla snuskiga ord gav dubbelpoäng. Vanligt var olika försök med djurnamn som förled och vad som helst som på minsta lilla sätt kunde associeras med könsorgan som efterled. Typ: "nej, du får inte dubbel poäng för logurka. Nej, bihål är heller inte snuskigt".

Det märkliga med T9 är ju att den så ofta bromsar och sätter ut frågetecken - , men reagerar precis som att qualcodd faktiskt finns (jag har googlat, och qualcodd ger inga träffar). Har vi inte någon datorlingvist i läsekretsen?

Unknown sa...

Hahahahaha! Så många lustigheter i bara ett inlägg! Först de alla fina orden som kommer dra många nya läsare till bloggen, genom sökmotorn! Och så de härliga dikterna - ja, det är som jag alltid sagt, poesi är helt obegrepligt, nu blev det verkligen alldeles tydligt! Och så "gurkornas gurka", jösses jag skrattar så jag ramlar av stolen - och det är Karlfeldt?!? S på torsdag kan man alltså välja mellan att citera Sapfos kärleksdikt eller Karlfeldts gurka i sitt alla hjärtans dag-kort?! Haha!Tack för ett gott skratt!
/Janis

Unknown sa...

Och patafysiken, ja! Den kom jag i kontakt med för första och sista gången gången för några år sedan då en konstnär, patafysiker, citerades och det var fullständigt oförståeligt - och alldeles vansinnigt roligt! Men finns det inte en svensk som skrivit om patafysiken, vet du vem det kan ha varit?
/janis

Anonym sa...

Claes Hylinger. Hans romanserie om Knut är underbara underskattade moderna klassiker. Det hemliga sällskapet heter den första, och alla tre finns i en samlingspocket.

Hylinger har också gett ut patafysiska antologier, Att segla i ett såll och På spaning efter den gris som flytt. Allt som oftast fantastiskt roligt.

Han har också översatt ganska mycket av franska patafysiker till svenska. Helt oumbärlig läsning är Raymond Roussels "Locus solus" - briljant, knäpp, viktoriansk skräckfantasi som är skriven efter regler av typen "i det här kapitlet ska jag omärkligt få med alla uppslagsord på en sida vald på måfå i Petit Larousse".

Se också för övrigt Georges Perec: "Livet - en bruksanvisning". Briljant.

Hypergraphia sa...

Du är ett geni. Helt underbart inlägg. Läste också artikeln i dn imorse och förundrades. T9s språkliga norm är verkligen absurd.

(Helt apropå internetslang och chatspråk, som t9 ordböckerna hämtat så friskt från, så var roligaste språkliga fejd jag stött på nyligen fox news jättelustiga inslag om onda hackers och deras korrumpering av det harmlösa uttrycket lol (laugh out loud) till lulz. Givetvis med slumpmässigt utvalda uttryck och fraser (die, destroy...) i skrämmande röda typsnitt uppförstorade mot rekonstruerade brott som skulle kunna ha begåtts. Det finns något otroligt humoristisk i att se konservativa äldre humorlösa män i kostym uttrycka sig enbart i tonåringars internetslang i ett nyhetsinslag.)

loganoc (mitt mobil alterego)

Anonym sa...

j, du är så snäll, och gör mig så glad! Och ni också förresten Svante och Janis!

lulz? :^)

Anonym sa...

Tack för boktipsen!

/janis

Anonym sa...

Skratt. Härligt. Jag lärde mig aldrig rövarspråket så jag är lycklig över alla förändringar och nya ord min mobil presenterar för mig. Jag njuter av det som skapas... trots att jag fingrat fram ett helt annat budskap. Det är en slags lek... och tack Du Martin, tack, tack och tack igen. Anne-Marie

Hypergraphia sa...

Martin, har just upptäckt den här helt underbara sidan. Det här radiopogrammet är helt underbart. Oh hur jag älskar kristna fanatiker! Det är det mest absurda jag har hört. Du kommer att älska det här radioklippet (Michael Mills - Hidden & Satanic Messages In Rock Music)...
http://www.ubu.com/outsiders/365/2003/012.shtml
Johanna

Anonym sa...

J: Det är ett helt fantastiskt roligt klipp! Ni som har KISS-skivor hemma - se upp! Ni kommer att sluta göra era läxor! Och - om man spelar sina Queenskivor baklänges så blir man programmerad att röka gräs!

Var bara tvungen att skicka länken till två hårdrockande elever. Fenomenalt roligt!

Anonym sa...

Varför är jag så långsam ibland med att kommentera? Det där på slutet med kurbitsen är ju hysteriskt kul. Påminner om en analys av Frithiofs saga i Författarnas litteraturhistoria (av vem?) om bland annat den anala avundjukan i frasen "min faders hög var stor" och om den onanistiska tematiken i Frithiof hårda tag i sin rorkult. Psykoanalyserad på det viset blir ju (nästan) ALL äldre litteratur läsvärd.

Anonym sa...

Haha! Och detta trick kan man ju köra på nästan allt - men Frithjof vid rorskulten är ju fantastiskt roligt! Det blir lite "... sa flickan", över det hela (eller som man ibland undslipper sig i klassrummet när någon elev säger något ofrivilligt tvetydigt "Jag sa inte det där").

haraaa sa...

Ja man undrar vad T9 döljer i sina källarhålor. Min dotter nämnde för mig vilken märklig lydelse uttrycket
"Benke köper ludd på ica maxi" får med T9. Kontrollera själva...