"Jag hoppas att Jan Björklund slutar vara plakatpolitiker och tar skolvärldens krav på en långsiktig uppgörelse på allvar. Jag tänker i alla fall försöka ta honom på allvar ett tag till".
Det är plats för ett litet jippi. Socialdemokraterna är tillbaka i arenan som Sveriges oppositionsparti - nu också i skolpolitiken! Mona Sahlin har mandat att förhandla med regeringen! Och socialdemokraterna verkar allvarligt inställda på förhandlingar, kompromiss och långsiktiga uppgörelser! Det har vi efterlyst länge på denna sida (och konstaterar lite leende att Mona är tuffare än vi trott).
Får se bara om Jan Björklund välkomnar dessa nya möjligheter. DN är mycket pessimistisk, och menar att det är ogörligt så länge Sahlin inte tydligare har partiet bakom sig. SvD verkar lite mer positiva då hela skolfrågan som helhet tycks ha flyttat högerut (och kan tjäna som modell för alla andra politiska frågor).
Det jag gillar mest med Socialdemokraternas förslag är ökade krav på nationella prov. Med det styrsystem vi har idag måste staten öka greppet om framförallt grundskolan. För att öka likvärdigheten över landet. För att sätta fokus på kunskapsförmedling. För att avstyra tendenserna till treämnesskola som finns på många håll.
Det verkar ju som om en viss omsvängning sker inom vänstern överhuvudtaget just nu. Det rör sig om ett långsamt lappkast, där väl Lars Ohlys funderingar om skolan på DN Debatt häromdagen markerar ett kraftigare bryt än tidigare med den gamla retoriken. Jo, Ohly har svårt att slita sig från det gamla vänsterpartistiska mantrat att bara vi höjer skatterna och ökar resurserna, ja då ska ni få se! Och visst är han lite arg på Mona! Men ändå! Välkommen in i matchen Lars!
Nu undrar vi bara vad som kan komma ut av detta i sista änden. Men det känns lite bättre nu.
Martin Sandberg är gymnasielärare och gillar pragmatiska rättningar in mot mitten.
Andra bloggar om: Jan Björklund, Mona Sahlin, socialdemokraterna, betyg, skolan, skolpolitik, Lars Ohly, Martin Sandberg
lördag 10 november 2007
Mona Sahlin + Jan Björklund = Sant i skolpolitiken?
Etiketter:
betyg,
jan björklund,
Lars Ohly,
Martin Sandberg,
mona sahlin,
regeringen,
rådslaget,
skolan,
skolpolitik,
socialdemokraterna
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
En fråga från en ickelärare med barn som just börjat grundskolan: Vad menar du med treämnesskola?
Hej Svante! En skola där alla andra ämnen än svenska, engelska och matematik ses som helt irrelevanta, eftersom det bara är i dessa tre godkänt betyg krävs för behörighet till gymnasiet.
Problemet med Mona Sahlins inviter är bara att de går ut på att försöka få regeringen att anpassa sig efter sossarnas (visserligen den vettigare falangens, men i alla fall sossarnas) önskemål. Hon har tydligen missat att svenska folket tydligt visat i valet att man ville ha en omsvängning i skolpolitiken. Det blir lite patetiskt när Mona ändå vill styra och lägger skulden på andra för att de inte vill ha en kompromiss, när hon egentligen ingen makt har. Men sossar har en tendens att tro att de alltid kan bestämma.
Vad gäller Ohlyckan Ohlys artikel så var det bara vanligt vänstermos. Rubriken var det enda som var intressant, men så mycket till täckning i artikeln hade den inte.
Hej Magister Nyman! Jo, jag tror att det är mycket taktiskt spel från Monas sida (på många olika sätt! Mycket tycks handla om problemformuleringsprivilegiet i stort inom partiet. Skolfrågorna tycks vara en testballong), men jag tror ändå att en vettigare skolpolitik kommer ut om en blocköverskridande dialog kommer tillstånd.
Angående Ohlys artikel får den väl ses som symbolisk. Men har ändå retat upp många bloggare på vänsterkanten, så helt utan värde i den större debatten är den väl inte?
Skicka en kommentar