onsdag 2 april 2008

NY ORD I SKOLANS VÄRLD

Nya ord skapas inom skolapolitiken.

Vad säger ni om ordet

K A R R I Ä R S C H E C K ?

som ska lanseras som morot från årskurs 7.
Väldigt lite insatt sätter jag ned detta ord här i Svenskläraren.

Vi skapar ord. Vad betyder orden i praktiken?

undrar en mycket fundersam Anne-Marie Körling.

7 kommentarer:

Björn sa...

Vad betyder det?

Pelle sa...

Instämmer med Björn - i vilket sammanhang används ordet?

I princip måste det vara ett uselt ord, tycker jag, och skälen till det många. Check kommer jag ihåg men så är jag också 40+. Redan där finns en liten tveksamhet. Kärriärs(kontant)kort vore väl modernare?

Check är nåt som vetter mot en framtid - dvs. pengarna kommer i efterhand. Karriär är likaså något framåtsyftande. Det gör såna ordbildningar luriga, dvs. inte i sig konstiga men till något man måste ta ställning till. Särskilt om man likt en börsmäklare ska investera pengar.

Jag funderar: optionsutfall, kreditscenario, premiepensionsfond.

Jag tror de flesta uppfattar ordet så. Alltså som att man köper in sig i sin framtid. Och det är ju bra för dem som är motvierade till det, precis som PPM-systemet. Men för andra blir det lite löjligt - och i värsta fall förtryckande.

Om skolan ska vara demokratisk borde alla få karriärscheckar, tycker jag: elever, lärare, rektorer osv. Så kan vi se vad de gör av dem!

Vem blir först att bilda ett fondbolag som samlar ihop checkarna och hjälper till med valen :-)

Nej, sammanfattningsvis tycker jag ordet låter som Björklund när han är som sämst.

(Rent språkligt finns också ett, om än inte stort, problem, nämligen om sammansättningen ska ta ett -s eller inte. Ska det hela karriärstege men karriärscheck?)

Svante Skoglund sa...

Ordet är jättefult. Men sammanhanget intressant. Det rör sig nämligen om studie- och yrkesvägledning. Många elever är missnöjda med den, visar undersökningar. Jag tror också att det finns mycket förbättringar att göra här. Fast det går nog bra utan check... Sedan är det ju lite intressant att svenska karriär har en annan, mer negativ klang än engelskans career.

annemarie sa...

Jg fångade ordet i flykten. Såg morötternas lockelse och blev en aning skrämd. Men sammanhangen avgör hur vi ska förstå? Trots det kan vi ha en diskussion. Vad är ett ord om vi inte förstår det?
Anne-Marie

Martin sa...

Ordet är absolut fruktansvärt, och leder väl tankarna till det champagnebubblande åttiotalet.

En intressant fråga är givetvis vad socialdemokraterna hade döpt samma fenomen till? Det är skillnad på miljöavgift och trängselskatt. Yrkesvägledningsbidrag?

Svante Skoglund sa...

Martin: haha! Viken rolig bild av lärarens arbetsvardag - fångad i kraftfältet mellan karriärcheck och yrkesvägledningsbidrag och de värderingar som denna typ av ord förmedlar. Det vill till att man är ... flexibel (vilket väl inte är en ny synonym till cynisk, hoppas jag).

Martin (kunskapscoach) sa...

Flexibel? Menar du "utvecklingsbejakande" eller "mångstämmighetsinriktad"?